fbpx
2020. 07. 10.

Amiket anyukaként fontos tudnod a babádról! – Baba alapok

Tudtad, hogy a szoptatásnak számos előnye van Rád és a babára nézve is!? Hiszen az anyatej növeli a csecsemő fertőzésekkel és betegségekkel szembeni ellenálló képességét!

Szülőként az első hetek óriási örömet és kiteljesedést okoznak, de az új és még ismeretlen helyzet végett, néha Te is tapasztalhatod majd a szorongás és bizonytalanság érzését. Hidd el, hogy nem veled van baj, ez teljesen normális.

Most “tegyük tisztába” az alapokat és ismerjünk meg néhány érdekességet is!

A BABA ETETÉSE

Az etetés a csecsemő elsődleges szükséglete!

Ha éhes a baba, akkor kizárt dolog, hogy meg tudod nyugtatni őt. Szóval az első és legfontosabb dolog, amit meg kell tanulnod, az a csecsemő etetése, ugyanis hosszú ideig a baba napjai az etetési és alvási ciklus körül forog majd.

Tudtad, hogy a szoptatásnak számos előnye van Rád és a babára nézve is!? Hiszen az anyatej növeli a csecsemő fertőzésekkel és betegségekkel szembeni ellenálló képességét, kielégítve az éhséget és a szomjúságot, valamint az első 6 hónap minden táplálkozási szükségletét.

Az a bizonyos kötelék! Amellett, hogy friss, olcsó és kényelmes, segít szoros és szeretetteljes köteléket kiépíteni közted és a babád között. Emellett segít a méh normál méretének visszanyerésében is. Hidd el, hogy amíg szoptatod a babát, addig Te is és a baba is nagyszerűen fog járni.

Bár a szoptatás természetes folyamat, nem mindig valósul meg olyan könnyen, mint amilyen könnyen szeretnénk. Egyes anyukák számára akár 8 hét is eltelhet, amíg magabiztosnak érzik magukat a szoptatással kapcsolatban. Ilyenkor nagyszerűen jön a családi támogatás és szakmai bátorítás , hogy minél előbb átlendüljünk ezen az időszakon.

Kolosztrum és a születés utáni első szoptatás. Ha lehetséges, próbáld meg a lehető leghamarabb szoptatni a csecsemőt a születése után, mivel a legtöbb újszülött éber és nagyon vágyik az etetésre. Érdemes kísérletet tennünk már az első fél órában, hiszen a tested már kolosztrumot termel.

De miért jó a kolosztrum? A kolosztrum vagy más néven előtej kiváló táplálék a babának. Magas szénhidrát, fehérje és antitest tartalmú, amit könnyen emésztenek az újszülöttek. Emellett pedig enyhe hashajtó hatása van, ami elősegíti az újszülött első székletét, így megtisztítva a csecsemő szervezetét a “bilirubintól” – az elpusztult vörösvértestekből álló salakanyagtól – és így segít megelőzni a sárgaság kialakulását. Számos előnyét mutatjuk még be Nektek egy későbbi cikkünkben.

A BABA ÉS AZ ALVÁS

Az első hetekben a baba napjai a folyamatos etetési és alvási ciklusból állnak. Ne feledd, hogy a rendezetlen viselkedés normális az újszülötteknél.

Minden csecsemő sír és ez teljesen normális. Sőt képzeld, hogy az újszülöttek naponta átlagosan több órát sírással töltenek, ugyanis ők ezzel kommunikálják feléd az igényüket. Eleinte teljesen normális ha naponta van egy-két rendezetlen periódusa az alvási/etetési ciklusnak.

Ebben a ciklusban fontos, hogy kidolgozz egy olyan ringató technikát, amelyet a baba megismer és ami megnyugtatja őt. Használd ugyanezt a technikát mindig, amikor a babának el kell aludnia. Ez ellazítja őt és felkészíti az alvásra. Ez a technika pont olyan nyugtatóul hat a babának, mint amilyen megnyugvást okozhat nekünk egy jó zene, egy csésze tea vagy egy jó könyv olvasása.

Ennek a ringató technikának a célja nem az, hogy leteszed a babát aludni, hanem az, hogy ezzel felkészítsd őt az alvásra.

GONDOSKODÁS ÉS NEVELÉS

A szülővé válás hatalmas öröm, ami mellé nagy felelősség társul. Fontos, hogy figyelj a csecsemő és a saját igényeid kielégítésére is.

A szülésre való felkészülés és a szülés is hatalmas energia, de az utóbbi általában 24 órán belül megtörténik. A szülői gondviselés viszont egy életen át tart! Valószínűleg ez a legfontosabb munka, amelyet valaha is végezni fogsz és mégis ehhez kapod a legkevesebb felkészítést. Ez nem olyan mint a legtöbb munkahely, ahol kiveheted a szabadságot és a munkaidőd reggel 08:00-16:00-ig tart. Miután szülővé váltál, talán életedben először kell teljes felelősséget vállalnod valakiért az év 365 napján.

A nevelésre nincsen helyes válasz – Mindenkinek megvan a saját véleménye arról, hogyan kell szülővé válni. Szülőként érezhetsz majd zavartságot és szorongást azzal kapcsolatban, hogy helyesen cselekszel-e, valamint bőven lesz részed a kimerültségben és az alványhiányban is. De mindemellett egy csodálatos élményben lesz részed.

A legtöbb szülő könnyen kötődik a csecsemőjükhöz, de vannak szülők, akiknek ez több időbe telik – akár hetekbe vagy hónapokba is. Ilyenkor legyél türelmes, próbálj kikapcsolódni és ismerd meg a saját babád. Neki is meg kell ismernie Téged! 🙂 Eljön az a varázslatos pillanat, amikor minden átkattan és tökéletesen egymásra hangolódtok majd.

A tökéletes szülő elvárása irreális és túl nagy nyomást helyez rád. Főleg, hogy talán ilyen nem is létezik. Próbálj meg reális célokat kitűzni magad elé. Mondjuk határozd el, hogy “eléggé jó” szülő leszel és nem “tökéletes”. A legfontosabb, hogy próbálj meg nem stresszelni, sokkal inkább kikapcsolódni a babád mellett és élvezni a társaságát. Fontos, hogy szoros és szeretetteljes kapcsolatot alakíts ki vele és ügyelj arra, hogy minden igényét kielégítsd. Ha ez megvan, akkor biztos lehetsz benne, hogy olyan szülővé válsz majd, akit imádni fog a babája!

forrás: Bettermom.hu, pbcexpo.com.au